петък, 22 май 2009 г.

Какво да знаем за гранитогреса

Подмяната на теракотни и фаянсови плочки трябва да започне със премахване на старите, ако има такива и подготовка на повърхността за залепване. Разбиването на стари теракотни и фаянсови плочки става обикновенно със чук и шило или с разбиваща машина - хилти, канго и др. 



При панелни стени и подове плочките и стария залепващ материал се изчистват до самия бетон, а при тухлени стени измазани с вароциментова мазилка - до мазилката или ако стената не е измазана преди залепване на плочките - тогава стената се почиства до тухла. Внимание - правете всичко това в такова време, че да не смущавате съседите.



      Преди започване на лепенето плочките се накисват във вода, а стената или пода се намокрят обилно с голямата четка.



     В помещения в които се поставя подов теракот и фаянс по стените, естествено се започва от пода, след това стените, като се съблюдава доколкото е възможно фугите от пода и стените да съвпадат. За да се избегне това нещо, което се постига трудно, подовите плочки може да се завъртя на 45 градуса спрямо стените, т.е да се получи ромбоидно нареждане. Когато фугите на пода са успоредни на стените на помещенията и се лепят плочки в две съседни помещения, например баня и коридор, фугата трябва да върви непрекъснато и в двете помещения без да има чупка до вратата. Това създава идин много приятен изглед особено, когато всички помещения в апартамента са застлани с плочки. 



     При поставяне на фаянсови плочки по стени се определя височината докъдето ще стигат



и някъде по средата на всяка от стените се пуска отвес и се очертава вертикалната фуга. Нареждането започва отдолу - нагоре и от вертикалната фуга - към ъглите. В никакъв случай да не се използува ъгъла на стаята за отвес. Вертикалните фуги на съседните стени трябва да съвпадат в ъглите, а това се постига със често използуване на отвеса и нивелира. Всички вертикални фуги трябва да са строго отвесни, а хоризонталните - нивелирани и в ъглите да не се разминават.  





    Лепилото за плочки се смесва в съд с вода и се разбърква до получаването на хомогенна смес. Сместа се оставя да узрее 5 минути, след което се разбърква отново.  



Нанася се с подходяща назъбена маламашка върху грундираната и чиста основа. Големината на зъбите се определя според големината на плочките, които ще бъдат лепени. Плочката се притиска плътно и се намества, за да се разпредели сместа по повърхността.

Ремонт на бани и тоалетни : newstroi.log.bg





     Всички плочки трябва да са на еднакво разстояние една от друга. Необходимите корекции се правят с гумен чук. Еднаквият размер на фугите се контролира чрез така наречените “кръстчета”. При по-големи размери на плочите и особено ако те са от гранитогрес,се препоръчва фугите да са по-широки - 4 до 4,5 мм, за да поемат евентуални деформации при температурни разлики. За изсъхване на лепилото са необходими 24 часа.



     След няколко дена фугите се запълват със фугираща паста оцветена в подходящ за плочките цвят. В магазините се продават отделно фугираща паста и оцветители съответстващи на цвета на плочките. 





     Със чист влажен парцал се почистват остатъците от фугираща паста попаднала извън фугите по самите плочки. По късно за да блеснат плочките се забърсват с чист парцал или гъба напоена с оцетно-воден разтвор.




Няма коментари:

Публикуване на коментар