петък, 22 май 2009 г.

Ще купуваш плочки и ще ремонтираш баня.......




Когато си купувате плочки, винаги купувайте с около 10-15% повече от предвиденото. Това се прави с цел, при евентуален ремонт след време да имате от същите плочки за подмяна. :: Винаги купувайте количествата наведнъж, т.е. да не се налага да докупувате, тъй като през този период плочките от вашата партида може да са свършили. 

Цялостен ремонт на бани и тоалетни : newstroi.log.bg


*Всички плочки по света се произвеждат на партиди. Партидите се отличават една от друга по следното: 

- разнотоние – разлика в цвета между партидите

- калибри – разлика в размерите между партидите :: При покупка винаги гледайте маркировките на кашона. Почти всички производители слагат маркировки, с които обозначават тоналността, калибъра и дата на производство. 



*Кои плочки са хубави?



В световен мащаб за по хубави плочки се смятат тези, които са направени от бяла глина, тъй като бялата глина е с по-добри показатели. У нас по голямата част от вносните плочки са от кафява глина, за да се постигне по-добра пазарна цена.



*Какви лепила да използваме?




Българските производители на плочки от КАИ ГРУП препоръчват лепилата “Метакол”, други утвърдени марки са Церазит /Хенкел/ и Теракол /Боро/.


Запомнете! Когато си купувате гранитогрес, винаги лепете с лепила “флекс”, тъй като гранитогреса почти няма водопоглъщаемост и трудно слепва с обикновените лепила.

Флексовите лепила имат допълнителни добавки, които ги правят значително по-качественни от циментовите.



Не е желателно да се добавя цимент в сместа за лепене на плочките.

*Каква е разликата между гранитогрес и теракота?



С две думи: теракотната плочка е направена основно от глини, докато в структурата на гранитогреса има около 50% фелдшпат, което означава: 

- гранитогреса е по-здрав и е с почти 0 % водопоглъщаемост. 

Предимството на гранитогреса пред теракотата се изразява в това, че може да се полага на открити места. Теракотата е с по-голяма водопоглъщаемост и, ако поеме вода и след това водата замръзне, има риск самата плочка да се напука.



*Какво е “ротоколор”?



Ротоколор е съвременна технология за изработване дизайна на плочката. Тя придава уникалност на всяка плочка, т.е. всички плочки са различни като шарки, но са със сходен десен. :: Когато се полагат подовите плочки в банята е желателно да се редят по диагонал, така че фугите да не съвпадат със стенните плочки. Една баня почти никога не е с идеални геометрични размери, така че съвпадането на фугите от подовите към стенните плочки става много трудно.  Когато се поставят плочки е хубаво да се оставят фуги /1-5мм/, за да може сградата да “диша”. Оставянето на фуги има и друга цел - при слягане на сградата да се предотврати напукването на плочките.

*Когато правите ремонт на банята, винаги сменяйте подовия рогов сифон и евентуално тръбите. Тези неща са най-честите причинители за повторното къртене в една баня. Поради геометричните неравности плочките не се редят до тавана, защото може да се получи неравномерна ивица от нарязани плочки.



*При покупката на моноблок или тоалетна чиния трябва да се знае с какво оттичане да бъдат:

- задно оттичане – когато мръсния канал отива в стената 

- долно оттичане – когато мръсния канал отива в пода 

- моноблок – комплект от тоалетна чиния.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар